blog november
Tegeltje Sales
“De meest eenvoudige manier om te luisteren is gewoon je mond houden”
Tegeltje Levenswijsheid
“Respect krijgen van anderen, begint met respect tonen aan anderen”
artikel Effectief netwerken: 7 tips
Netwerken, relaties leggen & onderhouden, het is al zo oud als de weg naar Rome. Maar de laatste jaren geniet het fenomeen netwerken enorme aandacht. De verscheidenheid aan netwerkevenementen, de aantallen, de mogelijkheden, de diversiteit, je ziet bijna door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer.
Zeker de massale aanwas van de ZPP-ers de laatse jaren en de komst van social media, heeft het netwerken een enorme boost gegeven.
Door de komst van internet heeft het fysieke netwerken een broertje/zusje gekregen: online netwerken. Het online netwerken geschiedt nu met name op LinkedIn, Twitter, Facebook en andere platforms en communities.
Hoe haal ik het meeste uit mijn netwerk? Hoe houd ik mijn netwerk warm en groeiend? Onderstaand 7 tips die resulteren in effectief netwerken:
1. netwerken is geen nevenactiviteit
Maak van netwerken een hoofdactiviteit. Beschouw het niet als een ad hoc bezigheid. De waarde van een persoonlijk/zakelijk netwerk bepaalt mede de kans op succes. Opdrachten worden veelal binnengehaald uit/via/door het netwerk. Het gezegde “Je bent wie je kent” is hieruit ontstaan.
Netwerken kent 3 aspecten: opbouwen, onderhouden, oogsten. Het opbouwen gebeurt door het leggen van nieuwe contacten. Het onderhouden is vaak onderbelicht en is de brandstof voor langdurige relaties. Een contact wordt een (waardevolle) relatie als je deze onderhoudt. Dat betekent o.a. contacten warm houden, vaker contact hebben, de relatie uitdiepen, en geven (geven, geven).
Het oogsten kan een logisch vervolg zijn van opbouwen en onderhouden.
2. Netwerken is geen verkopen
Veel bezoekers van netwerkevenementen en zijn maar met 1 ding bezig: verkopen van zijn/haar producten of diensten. Absoluut een korte termijn gedachte en wordt veelal niet gewaardeerd. Hierdoor staan ze niet open voor de ander en zal er dus geen verbinding plaats vinden. Het is een soort colportage zonder voordeur…
Verkopen kan een mogelijk (en mooi) vervolg van netwerken zijn, niet de primaire focus.
3. Kwaliteit boven kwantiteit
Het is belangrijk dat er doelgericht genetwerkt wordt. Het bijwonen van netwerkborrels waar uw doelgroep (klanten/gewenste relaties) niet komt, heeft weinig zin. Zorg voor een duidelijk doel en streef dit na. Het kenbaar maken van je doel aan de andere deelnemers, schept duidelijkheid. De kwaliteit is daarom ook op gebied van netwerken, vele malen belangrijker dan de kwantiteit.
Een verkeerd doel is om zo veel mogelijk visitekaartjes te scoren. Dit heeft weinig zin. Het gaat er om de persoon en het bedrijf achter de visitekaart beter te leren kennen, zodat men de waarde kan inschatten (lees: kwalificeren) van de mogelijke nieuwe relatie.
Op bijvoorbeeld LinkedIn zie je ook veel ‘kwantiteiters’, bijvoorbeeld LION’s (LinkedIn Open Networkers). Zij kennen de connecties niet en zij zijn dus ook geen relaties, dus een netwerk zonder waarde.
4. Wederkerigheid
Netwerken is geen eenrichtingsverkeer. Een goede netwerker zoekt contacten waarmee hij/zij kan samenwerken en bekijkt ook de mogelijkheden voor samenwerking met zijn/haar bestaande relaties, geheel onbaatzuchtig.
5. Oprechte interesse
Ga geen rol spelen tijdens netwerkevenementen, ben geen acteur. Toon oprechte interesse voor mogelijk nieuwe relaties. Alleen dan zullen mogelijke kansen opdoemen. Het gaat om de klik tussen personen en oprechte interesse is hiervoor een randvoorwaarde.
6. Intro: elevator pitch
Een goede korte elevator pitch waarin persoon en bedrijf worden gepresenteerd/geïntroduceerd, ondersteunt effectief netwerken. Een elevator pitch geeft de toehoorder de mogelijkheid om te bepalen of er interesse bestaat voor elkaar om te netwerken.
Een elevator pitch bevat minimaal de waarde van de dienstverlening, hoe dat gedaan wordt, wat er geleverd wordt en voor wie.
7. online netwerken
Door internet heeft netwerken een extra dimensie gekregen. De virtuele ontmoetingsplaats biedt vele mogelijkheden en kansen. Zorg dus ook dat je actief op de verschillende media, alwaar je doelgroep en mogelijke partners zich bevinden.
De belangrijkste tips voor online netwerken: lever waarde (verspreid dus geen oninteressante berichten), laat zien wie je bent, meng je in discussies, start discussies, geven-geven-geven-nemen, blijf jezelf en laat andere in hun waarde.
“netwerken is net werken”